Saramura de bibani
Se iau 10-12 bibani, se curata de intestine si branhii (nu si de solzi) si se spala, lasndu-se intregi. Se sterg bine cu un servet de hartie si se prajesc rumen pe ambele parti, pe o tabla intinsa, neagra, de fier curat, pe care se presara sare grunjoasa. Apoi se curata solzii cu un cutitas, musai de la coada la cap, si se aseaza pe un platou, fara a mai spala pestii.
In prealabil se prepara saramura: apa fierbinte cat sa-i cuprinda (se sareaza dupa gust, insa nu uitati ca si pestii au sare), la care se adauga urmatoarele: 2-3 linguri de ulei, o lingura de otet (sau zeama de lamaie), o lingura de boia, un ardei iute, rupt in bucati, cateva rosii coapte pe tabla si apoi cojite (sau o lingura mare de bulion) si 4-5 catei de usturoi, pisati.
Se presara cu patrunjel tocat marunt, se adauga putin cimbru si busuioc si saramura-i gata. Se toarna in platou peste pesti (cat sa-i cuprinda) si se serveste musai cu mamaliga fierbinte.
Pofta buna!